5 veelgemaakte fouten bij het aanbrengen van dakcoatings

Het aanbrengen van een vloeibare dakcoating is een effectieve manier om de levensduur van een platte dak te verlengen én de energie-efficiëntie te verbeteren. Echter zijn er enkele veelgemaakte fouten die de effectiviteit van de siliconen coating kunnen verminderen. We bespreken de meest voorkomende fouten en hoe je deze kunt vermijden. Lees verder.

1. Niet voldoende voorbereiding van het dakoppervlak

Dakreiniging voorafgaand aan het aanbrengen van de dakcoating is van groot belang. Het niet grondig reinigen en voorbereiden van je dakoppervlak kan ertoe leiden dat de coating gaat afpellen doordat er nog vuil, stof of zelfs vet nog op het oppervlak zit, vergelijkbaar met hoe verf kan afbladderen wanneer er geen primer wordt gebruikt. Hoe je dit vermijdt? Gebruik een hogedrukreiniger en laat het dak vervolgens zo goed mogelijk drogen.

2. Onjuiste techniek bij het aanbrengen

Voldoende bescherming wordt behaald door de juiste laagdikte aan te brengen. Een te dunne laagdikte zorgt er namelijk voor dat het dak niet voldoende wordt beschermd. Volg daarom de instructies nauwkeurig en meng ook de coating voor een paar minuten voordat je aan de slag gaat met het aanbrengen. Het aanbrengen doe je het makkelijkst met een standaard roller of een kwast. Hierbij wordt een laagdikte van 0,5 mm aangeraden.

3. Het negeren van de weersomstandigheden

Misschien is dit niet iets waar je meteen aan zou denken, maar de weersomstandigheden zijn ook belangrijk. Ga daarom nooit te werk wanneer het kouder is dan 5°C en warmer dan 35°C. Deze temperaturen kunnen namelijk de hechting en de uitharding van de coating negatief beïnvloeden. Ook is het verstandig om de weersvoorspellingen te controleren. Vermijd daarom het aanbrengen van de siliconen dakcoating bij regenachtig weer en extreme temperaturen.

Platdakherstel siliconen dakcoating aanbrengen

4. De verkeerde keuze dakcoating

Niet elk soort dakbedekking is geschikt voor siliconen coating; de coating wordt dan ook exclusief bij platte bitumen daken gebruikt. Ken daarom de specificaties en de staat van je dak. Heb je twijfels of kun je wel wat hulp gebruiken? Neem gerust eens contact op met Platdakherstel, zodat we je verder kunnen helpen.

5. Het gebrek aan regelmatig onderhoud

Ook na het aanbrengen van de siliconen coating is periodiek onderhoud nodig. Inspecteer je dak daarom regelmatig op tekenen van slijtage of schade. Het platte dak zo nu en dan schoonmaken kan ook zeker geen kwaad om vuil en ophoping van bladeren te voorkomen.

Hoe kies ik de juiste dakcoating?

Het kiezen van de juiste dakcoating is belangrijk om de levensduur van het platte dak effectief te verlengen. Bij Platdakherstel beschikken we over drie verschillende kleuren: wit, lichtgrijs en zwart. Welke kleur siliconen coating het meest geschikt is voor jouw dak, is afhankelijk van factoren zoals de ligging van het dak, de specifieke eigenschappen van het dakmateriaal, maar ook zeker de esthetiek.

Een lichtere kleur zoals wit of lichtgrijs helpt om zonnewarmte te reflecteren en werkt goed in combinatie met zonnepanelen. Het helpt om de temperatuur onder het dak in controle te houden, terwijl de zonnepaneleninstallatie tegelijkertijd niet te heet wordt tijdens de warmere maanden. Kies je voor een zwarte dakcoating? Dan kun je ervan uitgaan dat het dak veel warmte absorbeert.

Meer advies ontvangen?

Ben je benieuwd hoe je de dakcoating het best kunt aanbrengen, om fouten zoals deze te vermijden? Ga elke veelgemaakte fout nog een keer langs, zodat je kunt onthouden om deze zelf niet te maken. Wil je toch wat meer advies ontvangen? Stuur dan gerust een e-mail naar info@platdakherstel.nl. Als expert op het gebied van een siliconen dakcoating ben je bij onze webshop aan het juiste adres. Wij zijn tevens aangesloten bij de WebwinkelKeur.

Vorig bericht
Het voorkomen van daklekkage

Recente berichten

De waardering van platdakherstel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 156 reviews.