Wat is een dakcoating?

Wat is een dakcoating en wat doet het precies? Het dak van een gebouw is vaak een vergeten onderdeel van een pand wanneer het gaat om onderhoud en renovatie. Echter is het dak een van de belangrijkste elementen van een pand. Bovendien beschermt het uw gebouw tegen weerselementen zoals UV-straling, regen, sneeuw en wind. Een dakcoating helpt uw dak te herstellen en onderhouden. In dit artikel leggen we uit wat een dakcoating is en wat het doet.

Dakcoating: wat is het en wat doet het?

Een dakcoating is een duurzame bescherming voor uw dak. Zoals de naam al zegt, wordt een dak gecoat met een beschermende laag die bestand is tegen verschillende weerselementen, waaronder UV-straling, extreme temperaturen en hevige hagelbuien. Een dakcoating verlengt de levensduur van elk dak – vooral platte daken – aanzienlijk en voorkomt slijtages en beschadigingen die veel geld kosten. Doorgaans wordt er bij het dak voorzien van een coating gebruikt gemaakt van een vloeibaar siliconen coating.

Een dakcoating werkt verkoelend: het zorgt voor een reflectie op platte bitumen daken, waardoor de temperatuur binnen het pand zakt. Vervolgens haalt u meer rendement uit uw zonnepanelen en airco’s op uw platte dak. Hoe het dakcoating proces verloopt? Het dak wordt grondig gereinigd en voorbereid voordat de coating wordt aangebracht. Zo zorgt u ervoor dat de levensduur van uw dak wordt geoptimaliseerd. Het aanbrengen van een dakcoating is eenvoudig.

Dak impregneren

Waarschijnlijk heeft u weleens gehoord over het impregneren van een dak. Een dak impregneren is hetzelfde als een dak voorzien van een dakcoating. Tijdens dit proces wordt er een beschermende laag impregneermiddel aangebracht om ervoor te zorgen dat het dak duurzaam en waterbestendig is. Uw dak impregneren is in het bijzonder effectief bij daken die gevoelig zijn voor waterinfiltratie, zoals platte daken.

Dak coaten of vervangen?

Moet u uw dak coaten of vervangen? In sommige gevallen is het beter om een dak volledig te vervangen. Wanneer een dak al zodanig is verouderd of beschadigd is dat een siliconen coating de staat niet meer kan redden, is het wellicht nodig om het platte dak te repareren of te vervangen. In het geval van vervanging wordt de dakbedekking of het hele dak verwijderd en vervangen. Wilt u een dak vervangen? Dan is het van belang dat u dit door een professional laat doen om veiligheid en duurzaamheid te waarborgen.

Werkwijze: hoe breng ik siliconen dakcoating aan?

Een plat dak voorzien van een dakcoating omvat verschillende stappen. Maak de ondergrond droog of vetvrij. Het kan bijvoorbeeld dat het dak vochtig is door regen, sneeuw of andere invloeden. Herstel eventuele beschadigingen met een reparatiepasta. Vervolgens brengt u de eerste laag siliconen coating aan met een roller of kwast. De volgende laag brengt u aan wanneer het platte dak na ongeveer acht uur voldoende is gedroogd. De droogtijd van de siliconen coating verschilt per temperatuur, de mate van luchtvochtigheid en wind.

Plat dak voorzien van een dakcoating?

Nu u op de hoogte bent van de effectiviteit van het aanbrengen van een siliconen dakcoating, wilt u dit wellicht ook voor uw platte dak. Met de stijgende energieprijzen en klimaatverandering is het aanbrengen van een reflecterende witte dakcoating op bitumen een effectieve en simpele maatregel om uw platte dak én portemonnee te laten profiteren.

Bij Platdakherstel.nl hebben we verschillende kleuren siliconen coating in ons assortiment. Bekijk het aanbod en plaats een bestelling. Ook voor vragen kunt u bij ons terecht. Neem contact op door gebruik te maken van het contactformulier of bel direct naar +31 (0)85 016 4377.

De waardering van platdakherstel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 150 reviews.