Het voorkomen van daklekkage
Daklekkage is een veelvoorkomend probleem dat voor veel overlast en schade kan zorgen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de kans op lekkages te verminderen, het aanbrengen van dakcoating is een van deze mogelijkheden. We bespreken het ontstaan van daklekkage, hoe je de tekenen herkent én hoe je daklekkage kunt voorkomen met gebruik van dakcoating die fungeert als beschermende laag. Lees verder!
Hoe ontstaat daklekkage?
Daklekkage kan ontstaan door verschillende oorzaken, zoals slijtage door weersinvloeden, beschadiging door vallende takken of onjuiste installatie van de dakbedekking. In de meeste gevallen ontstaat daklekkage door veroudering of veel blootstellingen aan de zon, waardoor de kwaliteit van de dakbedekking door de jaren heen afneemt. Maar ook vallende takken tijdens een storm kunnen ervoor zorgen dat de dakbedekking beschadigd raakt, met daklekkage als gevolg. Vaak begint daklekkage met kleine scheurtjes of gaatjes die na verloop van tijd groter worden en uiteindelijk leiden tot lekkages.
Daklekkage voorkomen met dakcoating
Je wilt natuurlijk niets liever dan daklekkage voorkomen. Ondanks het feit dat daklekkage niet altijd te voorkomen is, kan je daklekkage voorkomen door het platte dak goed te onderhouden. Zo kun je ervoor kiezen om het dak periodiek te laten inspecteren, maar het is ook mogelijk om een beschermende laag aan te brengen in de vorm van een dakcoating. Dakcoating is een vloeibare dakbedekking waarmee je verouderde bitumen dakbedekkingen kan renoveren. Op deze manier is het dak beschermd tegen vocht en vuil, waardoor het nog jarenlang mee kan.
Voordelen van dakcoating op een rij
Dakcoating is niet alleen een preventieve maatregel tegen lekkages, maar het biedt ook andere voordelen zoals een verhoogd rendement van zonnepanelen en airconditioning door de lagere binnentemperaturen. De investering in dakcoating betaalt zich terug door een langere levensduur, lagere energiekosten en een hoger rendement van de zonnepanelen.
De voordelen van het gebruik van dakcoating op een rij:
- Uitstekende hechting op oude bitumen dakbedekking.
- Naadloos systeem, waardoor alle zwakke plekken in het dak verdwijnen.
- Zeer goed bestand tegen langdurig stilstaand water.
- Zonreflecterend, waardoor sterk koelend (zeker 40 °C verschil met een zwart oppervlak op een zomerse dag).
- Door het koelende effect meer rendement uit zonnepanelen.
- De temperatuurschommelingen zijn veel geringer.
- Airco’s op daken zuigen door het reflecterende oppervlak koelere lucht aan.
Bestand tegen stilstaand water
Het waterdichte materiaal van de dakcoating is uiterst bestand tegen water. Dit maakt de kans op daklekkage en waterschade aan het gebouw aanzienlijk kleiner.
Kleinere kans op scheuren
Wist je dat dakcoating de kans op scheuren kleiner maakt en zeer onderhoudsarm is? Omdat vloeibare dakbedekking wel tientallen jaren mee gaat zonder noemenswaardig kwaliteitsverlies is het niet nodig om het dak frequent te repareren.
Onderhoudsarme oplossing voor je dak
Het risico op scheuren, lekkages en andere soorten schade aan je platte dak wordt aanzienlijk verminderd door de toepassing van een waterdichte en weerbestendige beschermingslaag. Het resultaat? Een langere levensduur van je dak en zonnepanelen, wat zowel tijd als geld bespaart, omdat er minder onderhoud of reparaties nodig zijn.
Hoge rendement uit zonnepanelen
Een van de grootste voordelen, is het feit dat het dankzij het gebruik van een dakcoating mogelijk is om meer rendement uit zonnepanelen te halen. Dit komt doordat de dakcoating op het dak zorgt voor een reflectie op de bitumineuze platte daken, waardoor de temperatuur binnen het pand aanzienlijk daalt. Zodoende is er niet alleen sprake van meer rendement uit zonnepanelen, maar ook van airco’s op daken, doordat deze meer koele lucht aanzuigen.
Benieuwd naar de mogelijkheden van dakcoating?
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van dakcoating? Neem contact op met Platdakherstel voor het inwinnen van persoonlijk advies. Indien gewenst kun je in onze webshop dakcoating bestellen in drie verschillende kleuren: wit, lichtgrijs en zwart.