Veelgestelde vragen over het aanbrengen en onderhouden van vloeibare dakbedekking

Vloeibare dakbedekking wint snel aan populariteit als een duurzaam en efficiënt alternatief voor traditionele dakbedekkingssystemen. Of je nu een plat dak van je huis, bedrijfspand, of een ander gebouw wilt bedekken, vloeibare dakbedekking biedt tal van voordelen. In dit artikel beantwoorden we veelgestelde vragen over vloeibare dakbedekking en bespreken we de voor- en nadelen ervan.

Wat is vloeibare dakbedekking?

Vloeibare dakbedekking is een moderne dakbedekkingsmethode die gebruikmaakt van vloeibare coatings die direct op het dakoppervlak worden aangebracht. Deze coatings zijn meestal gemaakt van materialen zoals bitumen, polyurethaan, of siliconen en bieden een naadloze beschermingslaag over het gehele dakoppervlak.

Wat zijn de voordelen van vloeibare dakbedekking?

 • Waterdichtheid: Een van de grootste voordelen van vloeibare dakbedekking is de uitstekende waterdichtheid. Het vormt een naadloze laag die voorkomt dat water en vocht het dak binnendringen, wat lekkages en waterschade voorkomt.
 • Duurzaamheid: Vloeibare dakbedekking gaat lang mee en kan tientallen jaren meegaan zonder noemenswaardig kwaliteitsverlies. Dit vermindert de behoefte aan frequente reparaties en onderhoud.
 • Eenvoudige installatie: Het aanbrengen van vloeibare dakbedekking is relatief eenvoudig en vereist minder arbeid dan traditionele dakbedekkingssystemen. Dit kan de installatiekosten aanzienlijk verlagen.
 • Naadloze afdichting: Omdat vloeibare dakbedekking zonder naden wordt aangebracht, biedt het een efficiënte en betrouwbare afdichting tegen lekkages, zelfs op complexe dakvormen.
 • Reflecterend: Sommige vloeibare dakbedekkingen hebben reflecterende eigenschappen, waardoor ze de zonnestraling kunnen weerkaatsen. Dit helpt bij het handhaven van een koelere binnentemperatuur en kan de energiekosten verminderen.

Wat zijn de nadelen van vloeibare dakbedekking?

Hoewel vloeibare dakbedekking veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen om rekening mee te houden:

  • Kosten: Hoewel de installatiekosten vaak lager zijn dan bij traditionele dakbedekking, kan vloeibare dakbedekking nog steeds een aanzienlijke investering zijn.
  • Beperkte esthetische opties: Vloeibare dakbedekking is beperkt tot 3 kleuren, waardoor de esthetische keuzemogelijkheden beperkt zijn in vergelijking met sommige andere opties.
  • Minder geschikt voor sterk hellende daken: Vloeibare dakbedekking is ideaal voor platte en licht hellende daken, maar kan minder geschikt zijn voor zeer steile daken.

Hoe wordt vloeibare dakbedekking aangebracht?

Het aanbrengen van vloeibare dakbedekking is een proces dat zorgvuldig moet worden uitgevoerd. Hier zijn de basisstappen:

  • Voorbereiding: Het dakoppervlak moet grondig worden gereinigd om alle vuil, stof en losse materialen te verwijderen. Bovendien raden we aan om eventueel beschadigingen te herstellen
  • Voorbereiden van de coating: Roer de pot met siliconen goed door
  • Aanbrengen van de coating: de vloeibare dakbedekking wordt gelijkmatig over het dakoppervlak aangebracht met gebruik van een borstel, roller of een vloerwisser. Je hebt dus geen speciale apparatuur nodig, bovendien is het aanbrengen van een enkele laag dakcoating voldoende
  • Drogen: nu is het tijd om te drogen. Hoe lang de coating moet drogen is geheel afhankelijk van de dikte van de coating.

Hoe onderhoud ik vloeibare dakbedekking?

Het onderhouden van vloeibare dakbedekking is relatief eenvoudig en kan de levensduur van het dak aanzienlijk verlengen. Hier zijn enkele tips:

  • Regelmatige inspectie: Voer regelmatig visuele inspecties uit om eventuele tekenen van schade of slijtage op te sporen. Repareer eventuele gebreken onmiddellijk om daklekkage te voorkomen.
  • Reiniging: Houd het dakoppervlak vrij van vuil, bladeren en ander afval. Verwijder ook eventuele sneeuw en ijs in de winter om schade te voorkomen.
  • Professioneel onderhoud: Laat periodiek professioneel onderhoud uitvoeren door ervaren dakdekkers om de algehele conditie van het dak te beoordelen en eventuele problemen op te lossen.
  • Drogen: nu is het tijd om te drogen. Hoe lang de coating moet drogen is geheel afhankelijk van de dikte van de coating.

Meer informatie nodig?

Twijfel je nog of het aanbrengen van dakcoating in jouw situatie uitkomst biedt? Neem gerust contact op voor meer informatie door je vraag en contactgegevens achter te laten in het contactformulier. We voorzien je graag van advies waar je mee verder kunt.

De waardering van platdakherstel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 150 reviews.